Contributie

Denkt u aan de contributie van €5,00 voor 2024!?

Graag voor 1 maart 2024 betalen in de Ruilwinkel of overmaken op het rekeningnummer ovv uw lidnummer. 
NL 82 RABO 0309 941 903


Tevens is de regel voor de contributie als volgt. 

U betaalt ieder jaar €5,00. Als blijkt bij de controle in het  nieuwe jaar dat u niet hebt betaald, dan wordt u uitgeschreven en komt uw lidnummer en gespaarde punten te vervallen. 

U kunt altijd weer opnieuw lid worden voor €5,00 en u krijgt dan een nieuw nummer en 5 punten bij inschrijving. 


Namens het bestuur van de Ruilwinkel

.


ALTEVEER - De Voorjaarsmarkt die zaterdag in en rond de Ruilwinkel en MFA De Drijscheer in Alteveer is gehouden, heel veel mensen op de been gebracht. 
Gezelligheid stond voorop tijdens de Voorjaarsmarkt, die eigenlijk een kerstmarkt had moeten zijn. Door de coronamaatregelen viel het Kerst-Week-Menu in het water. We hebben daarom besloten er nu een gezellige boel van te maken. En dat is gelukt, want het was de hele dag best druk en de sfeer was ook gewoon heel gezellig. Je kan echt merken dat mensen er graag weer een keertje op uit willen’’, zegt Beppy Holwerda namens de organisatie. Het kinderkoor van CBS De Höchte trad op, de Ruilwinkel was geopend en De Drijscheer fungeerde als gezellig dorpscafé. Onstwedder Gaarv’n bakte en verkocht spekdikken en zelf gebakken broden.  

Op de Voorjaarsmarkt van 9 april hebben mensen voor € 1 kunnen raden hoeveel paaseitjes erin een glazen pot zaten. Dit waren er totaal 310. Degene die daar het dichtste bij zat was Nelly Lukens met 309 eitjes. 

ALTEVEER – De toneelvoorstelling A Christmas Carol door en voor Alteveer en omgeving wordt een filmproductie. De opvoering van het stuk kon in de aanloop naar Kerst niet doorgaan vanwege coronaperikelen. “We waren al maanden met de voorbereidingen bezig en iedereen was en is enthousiast. Daarom hebben we besloten het alsnog te gaan spelen zodra het mag, maar dan zonder publiek. Filmclub Sellingen gaat er een filmproductie van maken en die willen we dan volgend jaar rond kerst gaan vertonen voor publiek in De Drijscheer in Alteveer”, vertelt Beppy Holwerda-Akse namens de organisatie.

De theatervoorstelling ‘Scrooge, a Christmas Carol’ wordt onder leiding van regisseur Hannie Dubbelman uit Wedde gespeeld door mensen uit Alteveer of met binding met het dorp. Hoofdrolspeler is Jan Geert Sterenborg en er zijn rollen voor Herman Nieland, Stach Eefsting, Greetje de Wijk, Johanna Langes, Koos Potze, Eddy Breider, Elza Hebels, Annelies Breider, Hilda Wubs, Matthijs Meendering en Maxxime Keyzer. De leerlingen van CBS De Höchte Sven Smith, Norah Sterenborg, Jayden Feltens, Maud Nieboer, Maurien Dijkstra, Britt Nieboer en Brandy Sassen spelen de rollen van kinderen uit die tijd. Hiervoor worden er op school culturele lessen verzorgd door zang- en theaterdocenten. Ook het decor wordt gemaakt door Alteveersters, evenals een deel van de kostuums. 

“De acteurs en actrices hadden zich er enorm op verheugd om te mogen spelen en ook alle overige betrokkenen werkten vol enthousiasme aan een fantastische productie”, zegt Beppy. “Toen de voorstelling half december niet mocht doorgaan, wilden we het in eerste instantie verplaatsen naar 7 en 8 januari. Maar door nieuwe coronamaatregelen viel ook dit plan in het water.” 

Filmvoorstelling

Er werd gezocht naar een alternatief en het idee ontstond om het stuk niet voor publiek, maar voor de filmcamera  te gaan spelen. Via de regisseur, die in het verleden onder meer betrokken was bij Openluchttheater Sellingen, werd contact gezocht met leden van de Sellinger filmclub. Die wilden de uitdaging aangaan om er een geweldige filmproductie van te maken. Beppy: “We willen de opnames zo spoedig mogelijk laten plaatsvinden, want nu zitten alle acteurs en actrices nog in hun rol. Vergis je niet, het is ook voor de spelers een aangrijpend stuk, zij zijn emotioneel behoorlijk verweven met hun rol. Daarom willen we de opnames zo snel mogelijk laten plaatsvinden, zodat het gezien alle maatregelen weer toegestaan is.”

Het is de bedoeling dat de Alteveerster film ‘Scrooge, a Christmas Carol’ wordt uitgebracht op DVD. Deze wordt onder meer verkocht via de Alteveerster ruilwinkel, zowel over de toonbank als via de website www.ruilwinkelalteveer.nl. Ook is het de bedoeling dat de film volgend jaar vlak voor Kerst wordt vertoond in dorpshuis De Drijscheer in Alteveer, tijdens een gezellige kerstavond waarbij ook onder meer een Alteveerster gelegenheids-kerstkoor een optreden verzorgt. 

Voorjaar

Tijdens het afgelaste Dickens Kerst-Week-Menu stonden nog veel meer activiteiten op het programma. Een groot deel hiervan is door de organisatie verplaatst naar komend voorjaar. Zo wordt de Kerstmarkt een Voorjaarsmarkt en krijgt de geplande modeshow dan een lente- en zomertintje. Ook de geplande actie Hart onder de Riem – waarbij verschillende genomineerden op ludieke wijze in het zonnetje worden gezet – vindt dan plaats. De exacte data voor de voorjaarsactiviteiten moeten nog worden vastgesteld. 

Beppy: “Het belangrijkst vinden we dat er zo veel mogelijk doorgaat. Iedereen was er zo heerlijk enthousiast mee bezig, dat het noodgedwongen afgelasten ons oprecht pijn deed. Dat enthousiasme is er nog steeds, dus we gaan er alsnog met elkaar iets heel moois van maken.

Beppy Holwerda

Beppy Holwerda uit Holte is inmiddels met pensioen, maar wil zich nog graag nuttig maken voor de maatschappij. "Ik kan niet tegen rust, het borrelt altijd", zegt de voormalige directeur van de jeugdtheaterschool in Stadskanaal. De actieve duizendpoot is onder meer voorzitter van de Ruilwinkel in Alteveer en was de grote aanjager van het zogeheten KerstWeekMenu in december met onder meer de theatervoorstelling Scrooge. Het gevarieerde programma is breed omarmd door de inwoners van Alteveer en heeft voor veel saamhorigheid in het dorp gezorgd. Vanwege corona zijn de activiteiten verplaatst naar 2022. Wat in het vat zit, verzuurt niet.


Wie wordt de Knoalster van het Jaar 2021?

Update: 29 december 2021  08:00   20:14

Wie wordt de Knoalster van het Jaar 2021? De verkiezing wordt voor de vijfde keer georganiseerd door de redacteur van de Kanaalstreek en de gemeente Stadskanaal. De lezers van de krant kunnen op vijf kandidaten stemmen. De genomineerden zijn Eveline Dobber, Bert ten Hoff, Harm Kruit, Beppy Holwerda en Sylvia Wolfs.

De uitslag van de verkiezing wordt later in januari bekend gemaakt door burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal.

Onder de stemmers wordt een boodschappenpakket ter waarde van 50 euro verloot.

knoalster


Kerstmenu 2021

Alteveer maakt zich op voor eerste Dickens Kerst Menu Week van 11 tot en met 22 december.
 

Saamhorigheid, gevoel voor historie, samen iets bereiken en zuinig zijn op elkaar. Het zijn de ingrediënten van het gloednieuwe Dickens Kerst Menu Week in Alteveer. De voorbereidingen van deze feestelijke week met als rode draad de Christmas Carol van Charles Dickens zijn inmiddels in volle gang. De Dickens Kerst Menu Week vindt plaats van 11 tot en met 22 december in en rond MFC De Drijscheer, basisschool De Höchte, de protestantse kerk en Ruilwinkel Alteveer.
 
Eén van de hoogtepunten van de week wordt theatervoorstelling 'Scrooge, a Christmas Carol'. Deze voorstelling wordt gespeeld door mensen uit Alteveer of met binding met het dorp. Zo spelen leerlingen van CBS De Höchte de hele week personages zoals kinderen uit die tijd. Een aantal van hen doet ook mee in de 'grote' voorstelling. Hiervoor worden er op school culturele lessen verzorgd door zang- en theaterdocenten.

Dorpshuis De Drijscheer is deze hele week 'dorpskroeg', waar allerlei activiteiten in Scrooge-sferen plaatsvinden, zoals een modeshow, kerstmaaltijd voor senioren en een kerstmarkt. Bij de organisatie hiervan is ook de Ruilwinkel betrokken. In de protestantse kerk vindt een kerstdienst plaats. Eén van de kartrekkers is Beppy Holwerda, tevens voorzitter van Ruilwinkel Alteveer. Zij vertelt: "Na een tijd waarin de hele wereld even stil stond en we met de neus gedrukt werden op het feit dat de mens toch niet alles in zijn macht heeft, willen wij hier iets positiefs neerzetten onder het motto: kom op lui, samen de kop d'r veur en met elkaar dit dorp laten bruisen."


Slagroomtaart voor de vrijwilligers!

Eigenaar Bart Meijer van Eerkens De Echte Bakker met winkels in Musselkanaal en Nieuw-Buinen heeft aangeboden om elke week een slagroomtaart beschikbaar te stellen. 

Lezers van de Kanaalstreek Ter Apeler Courant mogen bepalen wie de lekkernij als verrassing in ontvangst mag nemen. Zij kunnen namelijk kandidaten nomineren, die in het verspreidingsgebied van deze krant wonen. Wie verdient een slagroomtaart van Eerkens De Echte Bakker?

Dertien enthousiaste vrijwilligers 

Deze keer is de taart overhandigd door Sanne Visser aan de vrijwilligers Beppy Holwerda uit Holte en Alie Koerts uit Onstwedde van de Ruilwinkel in De Drijscheer in Alteveer. De slagroomtaart is bedoeld voor alle dertien enthousiaste vrijwilligers, die de ruilwinkel sinds bijna zes jaar runnen. 

De Ruilwinkel is een winkel waar je zonder geld naar toe kunt. Als je mee wilt doen word je voor 5 euro per jaar lid en dan krijg je 5 ruilpunten bij inschrijving. Je kunt de punten opwaarderen door zelf spullen in te leveren en voor die punten kun je weer andere artikelen meenemen. En dat zijn kleren, spellen, puzzels huishoudelijke artikelen en nog veel meer. 

De ruilwinkel is een schot in de roos. Inmiddels staan al meer dan 550 namen op de ledenlijst.